Recent, “La sfat cu statul ca sa crestem satul”, dezbaterea organizata de RuralNet – reteaua pentru dezvoltare comunitara, a reunit peste 40 de participanti, reprezentanti ai ONG-urilor, institutii publice (AM-PNDR, AFIR, RNDR) si presa, cu scopul de a identifica solutiile potrivite pentru accesul scazut al ONG-urilor la Programul National de Dezvoltare Rurala.
Acest eveniment marcheaza inceputul campaniei de advocacy dezvoltate de RuralNet pentru a creste capacitatea retelei de a influenta politici publice referitoare la dezvoltarea rurala.
”ONG-urile au un mare potential, insuficient exploatat, de a genera bunastare economica si echitate sociala. De asemenea, dupa cum au identificat numerosi participanti din sfera ONG, agricultura romaneasca are nevoie de asociere, iar reprezentantii organizatiilor neguvernamentale au expertiza atat in facilitare si generare de capital social in comunitati, cat si in transferarea de abilitati si consultanta pentru dezvoltare de proiecte”, a precizat Marton Balogh, purtator de cuvant al retelei RuralNet. De altfel, toate aceste puncte, alaturi de argumentele legislative, se regasesc intr-un document de pozitie pe care reteaua l-a prezentat in cadrul dezbaterii si care poate fi accesat pe site-ul RuralNet.
”PNDR nu trebuie sa faca diferente pe formele de asociere, ci pe numarul de fermieri asociati. Trebuie avuta in vedere o abordare gradata a formelor asociative. Asociatiile si alte forme asociative trebuie sa fie eligibile pentru toate tipurile de masuri – au efect multiplicator al investitiilor financiare”, a subliniat Ancuta Vamesu, director al Institutului de Economie Sociala.
Pentru a sustine dezvoltarea economica rurala si campania de advocacy, reteaua RuralNet a lansat, de asemenea, o petitie online ce vizeaza accesul ONG-urilor la finantari PNDR 2014-2020. Campania de advocacy este initiata in cadrul proiectului “RuralNet – reteaua pentru dezvoltare comunitara”, implementat de Fundatia PACT in parteneriat cu Fundatia CIVITAS Cluj-Napoca si Centru de Asistenta Rurala Timisoara si finantat prin granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG Romania.
Mai putin de 3% din fondurile aflate la dispozitia grupurilor de actiune locala (GAL-urilor) in perioada 2007-2013 (aproximativ 376 de milioane de euro) au fost accesate de ONG-uri. Exista peste 3.000 de asociatii si fundatii active in domeniul agricol si peste 2000 active in domeniile dezvoltare si turism in Romania. (A.D.).